Of je nu op een oude omafiets, een tweedehands elektrische fiets of een stadsfiets rondrijdt, als je jonge kinderen hebt, wil je graag dat je ze veilig kunt vervoeren. Wat zijn de mogelijkheden? Wij vertellen je daar graag meer over.
Baby’s vervoeren
Kun je baby’s vervoeren op een fiets? Om je kleintje in een fietszitje te kunnen zetten op de fiets moet het eerst zelfstandig kunnen zitten. Toch zijn er wel andere manieren om een jonger kindje te vervoeren op de fiets. Zo zijn er frames beschikbaar die een autostoeltje kunnen accommoderen. Een autostoeltje kan vaak ook in een fietskar of bakfiets geplaatst worden.
Dreumes vervoeren
Kan je kleintje al rechtop zitten? Dan kan hij gezellig voorop op de fiets. Hier kun je een voorzitje voor kopen. Je kunt je kindje voorop vervoeren tot het een gewicht van 15 kg heeft bereikt.
Kleuter vervoeren
Kinderen die zwaarder wegen dan 15 kg kun je achterop vervoeren. Door hun hogere gewicht is het niet meer mogelijk om ze voorop te vervoeren en stabiliteit te garanderen. Gebruik altijd een achterzitje met beenbeschermers om de voeten van je kind af te schermen tegen de spaken. Je kunt je kind achterop vervoeren tot het een gewicht van 22 kg heeft bereikt. Dit is meestal met een jaar of zes.
Bakfiets of fietskar gebruiken
Een bakfiets gebruiken of een fietskar achter de fiets plaatsen, heeft ook zo zijn voordelen. Je kunt meerdere kinderen tegelijkertijd vervoeren en je bent zeer stabiel, vooral met een fietskar. Wel moet je rekening houden met het extra gewicht. Met tweedehands elektrische fietsen zul je hier echter minder last van hebben. Vergeet niet dat je met een bakfiets of fietskar meer ruimte inneemt op het fietspad. Het kan lastiger zijn om je door drukke straten te manoeuvreren.
Pas je fiets aan voor extra veiligheid en gemak
Er zijn een paar aanpassingen die je aan omafietsen, tweedehands elektrische fietsen of stadsfietsen kunt aanbrengen om het vervoer van je kind nog makkelijker en veiliger te maken.
Zo kun je je fiets uitrusten met een dubbele standaard. Deze is zeer stevig. Met deze standaard blijft je fiets stabiel staan, zodat je twee handen vrij hebt om je kindje in het zitje te zetten. Hoe stevig een standaard ook is, het is belangrijk dat je je kind nooit alleen laat in zijn zitje.
Met het zogenaamde moederstuur creëer je meer ruimte tussen je stuur en je zadel. Hierdoor geef je jezelf meer ruimte om op je fiets te stappen wanneer je een zitje voorop hebt. Het maakt tevens het sturen gemakkelijker.
Wil je twee kinderen op de bagagedrager vervoeren? Laat dan een verlengde bagagedrager monteren. Hier passen twee zitjes op.
Als je je kind achterop vervoert, is het altijd belangrijk om stevige jasbeschermers te hebben. Soms komen de stoeltjes zelf ook al met een jasbeschermer. Dit voorkomt dat er voetjes tussen de spaken kunnen komen.