Vvvk.nl Kinderen 3 ziekten die bijna alle baby’s doormaken

3 ziekten die bijna alle baby’s doormaken

Meest voorkomende ziekten bij baby’s

Iedere ouder krijgt er mee te maken; je baby is hangerig, heeft verhoging en heeft weinig eetlust. De kans is groot dat je kind een kinderziekte heeft.
Vervelend, maar gelukkig zijn de meeste kinderziektes onschuldig. In dit artikel vertellen we je meer over wat kinderziektes precies zijn en welke drie kinderziektes bijna alle baby’s wel krijgen.

Kinderziektes

Kinderziektes zijn ziektes die jonge kinderen kunnen krijgen doordat ze een infectie hebben opgelopen. Deze infectie kan veroorzaakt worden door een virus of door een bacterie. Tegen een virusinfectie hoef je niks te doen, deze infectie wordt door het lijf zelf opgelost. Als je kind een bacteriële infectie heeft, wordt meestal antibiotica voorgeschreven. Kinderziektes zijn erg besmettelijk, daarom hebben veel jonge kinderen er ook last van.
Tegen ernstige infectieziekten worden de meeste kinderen ingeënt.

Meest voorkomende ziektes

  • Een van de bekendste kinderziektes zijn de waterpokken. Bijna alle kinderen krijgen wel een keer de waterpokken. Je kind krijgt rode vlekjes op de huid, deze vlekjes worden later blaasjes. De blaasjes veroorzaken jeuk. Na een tijdje barsten de blaasjes open en ontstaan er korstjes.
    Waterpokken kunnen over het hele lichaam ontstaan. Sommige kinderen hebben maar een paar vlekjes, andere kinderen zitten helemaal onder de vlekjes, ze kunnen zelfs tussen het haar van uw kindje zitten. Als je kindje de waterpokken heeft, gaat dit binnen een week tot 10 dagen over. Er zijn geen medicijnen die tegen de waterpokken helpen. Wel zijn er enkele middeltjes verkrijgbaar, die de jeuk verlichten. Let er wel goed op vanaf welke leeftijd deze lotions gebruikt mogen worden. Niet alle lotions zijn namelijk al geschikt voor baby’s.
  • De zesde ziekte. Deze ziekte wordt vaak samen genoemd met de vijfde ziekte. Het zijn twee verschillende ziektes, die wel veel dezelfde symptomen hebben.
    De vijfde ziekte komt met name voor bij kinderen in de leeftijd tussen de 4 en 10 jaar. De zesde ziekte komt ook al bij jongere kinderen voor, vooral bij kinderen tussen de 6 maanden en 2,5 jaar.
    Omdat uw baby meer kans heeft om de zesde ziekte te krijgen, gaan we verder in op deze ziekte. De zesde ziekte gaat altijd gepaard met hoge koorts. Deze koorts zal 3 tot 5 dagen duren. Hierna zullen er rode vlekjes op de huid van uw baby verschijnen. Deze vlekjes ontstaan eerst in de nek en het gezicht, daarna ook op de rest van het lichaam
  • Krentenbaard is een huidziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Krentenbaard is besmettelijk en kan al overgedragen worden als kinderen met elkaars speelgoed spelen. Het wondje zit rond de mond of neus van uw kindje waarna er een blaasje opkomt waar pus in zit. Daarna droogt het wondje in en kan de bacterie niet meer doorgegeven worden. De huisarts kan een crème voorschrijven die de bacteriën tegen gaat.
© Pexels.com

De meeste kinderziektes bij baby’s zijn onschuldig. Blijf wel alert op hoe uw kind zich voelt. Mocht u twijfels hebben, neem dan altijd contact op met de huisarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Artikelen